Toplederinterview

Martin Østergaard Christensen

Stadsdirektør, Aarhus Kommune
Vi skal turde tænke i det ulovlige og uspiselige

Strategien skal hjælpe os til at stå i uvisheden og ikke bare komme med hurtige løsninger, der ikke virker tilstrækkeligt.


Hvad er strategiarbejde for dig?

Strategier skal være rammer og retning der afspejler vores værdier. De skaber en spillebane, som organisationen kan udfolde sig indenfor. 80-90 procent af kommunens opgave er drift, men 10-20 procent kræver, at vi tænker udover de løsninger, vi kender i dag. Strategien giver os en mulighed for at prøve ting af, uden bare at få mere af det samme, som vi plejer at få.

Når det kommer til at arbejde med strategi omkring nogle af de store samfundsudfordringer – de ’vilde problemer’, vi står med som unges mentale trivsel, blandede bydele og integration, klima og bæredygtighed, skal vi bruge strategierne til at legitimere, at vi tør tænke langsigtet, dvæle ved forståelsen af problemet, udforske nye veje til at indhente data og komme med helt alternative bud på løsninger.

Strategien skal hjælpe os til at stå i uvisheden og ikke bare komme med hurtige løsninger, der ikke virker tilstrækkeligt.

Vi kan så nemt overbelaste vores organisation arbejdsmæssigt, vidensmæssigt og rent menneskeligt. Det er derfor alfa omega, at vi i direktørgruppen bruger strategierne til at skabe mening og fremhæver den værdi vi vil skabe for borgerne.

Hvad er den største udfordring i jeres strategiarbejde?

Valide data på det rigtige. Vi er på en kæmpe rejse i måden, vi bedriver kommune på – både i forhold til hvordan vi ser kommunens rolle, og måden vi tilgår problemer. Hele vores kommunale system er bygget op om at tænke lineært. Hvis vi skal håndtere de vilde problemer, så skal vi tænke meget mere frit og prøve os frem. Men det er kræver, at vi øver os - jeg falder selv så let tilbage i ’kommunalis’-tænkningen.

Vi er, som de fleste organisationer styret af data. Det, vi måler på, tæller. Hvis vi skal gå anderledes til opgaven, påvirker det måden, vi ser på data. Og der er det svært for os både at tilvejebringe valide data og være enige om datagrundlaget.  

Vi skal gå fra kun at måle økonomi og en masse klassiske kommunale parametre til at måle på de ting, der reelt er vigtige for borgerne.  

Hvordan leder du jeres strategirealisering?

De vilde problemer, vi står med som kommune, er ikke lineært realiserbare. Jeg arbejder med at skabe mandat fra kommunalpolitikerne til, at organisationen må komme med ikke-lineære løsninger. Det kræver accept af, at vi kan gå nye veje, sådan at det er ok at komme med forslag, der i dag er uspiselige og ulovlige. De skal luftes og afprøves, hvis de kan gøre, at vi lever op til strategien.

Vores vigtigste opgave som direktører er at give plads til alternative prøvehandlinger i organisationen.

Strategien er en invitation til at afprøve og skabe erfaringer. Med vores størrelse og økonomi som kommune i Aarhus, har vi en forpligtelse til at bidrage til at udvikle resten af Danmark. Derfor skal vi være med til at finde nye veje.

Det kræver, at vi som topledelse bliver ved med at gentage budskaber. Vores kommunikative rolle er afgørende. Vi skal insistere på at tale om mening, mening, mening i strategien. Vi kommunikerer ud til vores decentrale ledere via mange platforme om det værdimæssige i vores strategiske ramme. Og siger; hvis du kan være inden for den, så kører du bare. Det giver dem en ramme at handle indenfor, og vi har faktisk en handleforventning til dem.

Strategi i Aarhus Kommune

I Aarhus Kommune arbejder de med vilde problemer. Det er samfundsproblemer, som vi for længst har erkendt og forsøgt at løse. Men de er fortsat uløste, og ser vi blot få år frem, står de i vejen for, at både nuværende og fremtidige generationer kan opleve det solide og bæredygtige velfærdssamfund, vi kender. De arbejder med seks vilde problemer;

  1. Unges mentales sundhed trivsel,
  2. Sundhed (skal) ind i alt,
  3. Rekruttering og kompetencer,  
  4. Den demokratiske samtale,
  5. Klima og bæredygtighed
  6. Blandede bydele og integration.

De finder nye veje ved at gentænke problemet, gentænke holdet, gentænke mulighederne, gentænke inddragelsen og gentænke tempoet. Som strategisk ramme bruger de Aarhuskompasset, som beskriver den kommune, Aarhus gerne vil være med ’Mindre system. Mere borger’.

Toplederinterviews

Se flere toplederinterviews

Rudersdal Kommune, Birgitte Lundgren
Vi arbejder som organisation hele tiden med det stærke borgerblik, et udefra og ind-blik, hvor alle medarbejdere og ledere hver dag skaber løsninger, der giver værdi for borgerne, for virksomhederne og det samfund, vi er en del af.
Bikubenfonden, Sine Egede Eskesen
Strategiarbejde kalder på tværgående missioner, modige valg og en dyb involvering af omverdenen for at skabe vedvarende samfundsmæssige og sociale forandringer.
Komponent, Jonatan Schloss
Komponent har i deres strategi fokus på at skabe tilbud, der udvikler lokaldemokratiet og gør kommunerne kompetente til at forny velfærden.