Toplederinterview

Sine Egede Eskesen

Udviklingsdirektør, Bikubenfonden
”Alle der er i dialog med Bikubenfonden skal opleve værdiskabelse – også når dialogen ikke ender med et konkret samarbejde.”

Strategiarbejde kalder på tværgående missioner, modige valg og en dyb involvering af omverdenen for at skabe vedvarende samfundsmæssige og sociale forandringer.


Strategiarbejde kalder på tværgående missioner

Hvad er strategiarbejde for dig?

Strategiarbejde handler om at tage de svære og modige valg og fravalg med fokus på det, der strategisk skal prioriteres og fokuseres. Det er afgørende at tage strategien alvorligt og i praksis handle derefter. Det er centralt for både bestyrelsen og organisationen at arbejde med strategien i adfærd og kultur.

Strategiarbejde er for mig også vigtigheden af at involvere omverdenen, interessenter, internationale samarbejdspartnere og de ’kritiske venner’ i samspil med bestyrelse, ledere og medarbejdere i organisationen. Som direktør skal du både lede opad og udad i de strategiske processer.

”Organisationens bestyrelse skal interessere sig for, hvordan de aktiviteter og indsatser som igangsættes, hænger sammen med strategien.”

Hvad er den største udfordring i jeres strategiarbejde?

I Bikubenfonden arbejder vi med at katalysere systemforandringer ved at skabe partnerskaber og alliancer og drive missioner indenfor vores fokusområder – unge på kanten samt aktuel scene- og billedkunst. At kunne skabe samfundsmæssige og sociale forandringer kræver langvarigt engagement, og evnen til at arbejde på tværs med en høj grad af involvering af sektorer og etablerede systemer. Det kan være komplekst og kræver høj grad af tålmodighed, før impact kan ses.

Vi arbejder eksempelvis i Bikubenfonden for at stoppe hjemløshed blandt unge og har været med til at starte Hjem til Alle alliancen. Det er et samarbejde, der har været i gang i mere end 10 år og med 22 aktører fra forskellige sektorer og fagområder, som i fællesskab arbejder for, at alle unge har adgang til bolig, støtte og netværk. Alliancen er et godt eksempel på, hvordan det tager tid at flytte et felt, men også hvordan vi kan skabe resultater, hvis vi formår at arbejde sammen på tværs.

Hvordan leder du jeres strategirealisering?

Ledelsen af Bikubenfondens strategirealisering har fokus på at sikre, at vi har de rette kompetencer i organisationen. Vi er over en årrække gået væk fra en klassisk administrativ og skriftlig sagsbehandlende tilgang til nu at arbejde som udviklingspartnere. Som udviklingspartnere bidrager vi aktivt i samarbejdsprocesser, giver faglig ekspertise og støtte, tilbyder udviklingsforløb- og processer til aktører, faciliterer møder og arrangementer og fungerer som ’matchmaker’ af aktører. Sagt på en anden måde, har vi i dag valgt en mere medudviklende strategisk rolle i samspil med vores samarbejdspartnere.

”Alle der er i dialog med Bikubenfonden skal opleve værdiskabelse – også når dialogen ikke ender med et konkret samarbejde.”

Vi arbejder også med at skabe dynamisk læring i de strategisk langsigtede processer, vi sætter igang. En del af vores ledelsesmæssige tilgang er at understøtte eksperimenter og udvikle prototyper i form af ‘minimum viable product’-metoden. Den går kort beskrevet ud på at sætte tests i gang i lille skala, evaluere dem og forbedre dem for derved at opnå hurtig læring.

Strategi i Bikubenfonden

I 2019 lavede vi en intern analyse, som afdækkede, hvordan vi arbejdede, og hvad vi kunne gøre anderledes for at sikre, at vi opnåede de forandringer, vi er sat i verden for at skabe. Det var den analyse, der for alvor kickstartede udviklingen af den måde, vi arbejder på i dag. 

Analysen ledte os til de 5 bevægelser, som vi siden har arbejdet med:

  1. Community som katalysator for systemforandring
  2. Udviklingspartner og kapacitetsopbygger
  3. Større ansvar for hele samarbejdspartnerens rejse
  4. Systemisk ansvar
  5. Fysiske faciliteter, der understøtter nyskabelse.

Siden da har vi bevæget os videre i vores strategi, for den er ikke en statisk størrelse, og nu er systemisk forandring, det, der sætter kursen for alt hvad, vi gør på både social- og kunstområdet.

Toplederinterviews

Se flere toplederinterviews

Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding og Lars Midtiby
Grundlæggende handler ledelsesrollen også om at kommunikere om strategien, så meget som muligt. Det er vigtigt, at strategien bliver levende – og at vi lærer af vores handlinger undervejs og justerer, hvor der er brug for det
Orkla Danmark, Carsten Hänel
Strategiarbejde handler om at træffe nogle hårde beslutninger – træffe valg og fravalg i forhold til det man ønsker at prioritere. Dernæst skal man sikre, at de nødvendige ressourcer og midler sættes bag det, man vælger at fokusere på.
Københavns Kommune, Per Bennetsen
Det svære i strategiarbejde er at holde fokus på, at det er let tilgængeligt, let forståeligt og ikke for meget.