Organisation
Café Ingeborg - Ringsted Kommune
Kontaktperson
Anne Woergaard Mikkelsen, Leder af Madhusene Ingeborg/Cafe Ingeborg
Kontakt email
ami@ringsted.dk

Café Ingeborg: Socialøkonomisk værdiskabelse i kommunale rammer

Fortællingen er en del af Find & Forstør bevægelsen. Succeshistorier om innovation i den offentlige sektor.

Vi er Café Ingeborg - en beskæftigelses-social-hybrid baseret på servicelovens §103, som er en del af Ringsted Kommune. Vi har eksisteret siden 2011 og har siden vores opstart arbejdet for at sikre meningsfuld beskæftigelse for mennesker med særlige behov ved at løse reelle og betydningsfulde opgaver for hele Ringsted Kommune.

Udfordringen og ambitionen

I Café Ingeborg har vi et stort ønske om at sprede vores måde at gøre beskyttet beskæftigelse på i håbet om, at flere mennesker med særlige behov har et værdifuldt og meningsfuldt arbejde. Vi oplever i dialog og arbejde med andre kommuner, at flere kommuner mangler kendskab til rammen for beskyttet beskæftigelse i forhold til kommunal fuldmagten samt den accessoriske beregningsmodel, hvilket vi oplever kan være en hindring i forhold til spredning af tilbud som Café Ingeborg.

Modsat mange kommuner, hvor der sommetider kan synes at være en mere snæver fortolkning af hvilke opgaver/hvilket salg, der kan være i §103-tilbud i forlængelse af kommunal fuldmagten, gør vi i Café Ingeborg i højere grad brug af muligheder for salg af følgeproduktion – den accessoriske model for kommunal virksomhed. Det betyder, at man som §103-tilbud gerne må tjene penge så længe, at hovedformålet er at drive beskæftigelse og at de produkter, man producerer og sælger, er biprodukter af hovedformålet.

Vores ambition er at kunne sprede vores erfaring med skabelse af rammen om vores §103-tilbud samt inspirere andre kommuner til at gøre beskæftigelse på en ny og innovativ måde, hvor værdiskabelse for alle involverede parter er i centrum.

Løsningen - en socialøkonomisk innovation

Alle kommuner er forpligtet til at tilbyde beskyttet beskæftigelse efter servicelovens §103. I Ringsted Kommune valgte byrådet tilbage i 2011, at en del af den beskyttede beskæftigelse skulle handle om at øge livskvaliteten hos kommunens ældre borgere gennem velsmagende mad. Dette resulterede i kreationen af Café Ingeborg, hvor dét, der potentielt kunne have været ”en ren udgift” til beskyttet beskæftigelse, blev omdannet til en vigtig ressource i form af en reel madproduktion, der understøtter fællesskaber og det gode ældreliv i kommunen.

Siden 2011 er Café Ingeborg vokset til at være et anerkendt glædesbrand, der skaber socialt iværksætteri med innovation i højsædet. Siden vores spæde opstart er vi gået fra at være 8 medarbejdere til over 100, der hver dag håndterer en bred og farverig vifte af arbejdsopgaver for hele Ringsted Kommune. Vi laver mad fra bunden til de ældre på kommunens plejecentre, sørger for kommunens mødeforplejning, afholder forskellige arrangementer i vores café, driver en café på kommunens bibliotek, dyrker krydderurter og grøntsager til egen madproduktion i vores gartneri, laver hjemmerøget madvarer i egen rygeovn, har en kommunikationsafdeling med produktion af videoer og grafisk design, vasker hjemmeplejens biler samt varetager mindre service- og omsorgsopgaver på kommunens plejecentre. Vi har ligeledes en foodtruck, som giver os mulighed for at køre rundt i landet til arrangementer såsom Madens Folkemøde og fællesskabsarrangementer på Omø, ligesom vi er med til at revitalisere madfællesskaber i landsbyer.

Vores nyeste skud på stammen er, at vi fra april 2024 har overtaget driften af caféen i Ringsted Sportscenter, hvor vi skal servere ’hal-mad’ og fadøl til alle TMS’ hjemmebanekampe, ligesom vi skal sikre byens borgere en festlig ramme at afholde konfirmationer, bryllupper, begravelser mm. Vi kommer ligeledes til at medvirke til større arrangementer såsom Ringsted Børnefestival, Ringsted messe og meget mere, så intet arrangement bliver for stort til os – og vi glæder os. Caféen i Ringsted Sportscenter åbner op for en masse nye udviklingsmuligheder for alle medarbejdere i Café Ingeborg, og også en ny måde for os at drive beskæftigelse på, som kommer til at kræve endnu større fleksibilitet og både aften- og weekendarbejde for alle mand.

I Café Ingeborg er vi ikke optagede af målgruppe-begrebet. Vi ser på det enkelte menneske og vedkommendes ressourcer og ønsker for derudfra at skabe et værdifuldt arbejdsliv, der giver mening for den enkelte. Medarbejdergruppen i Café Ingeborg spænder derfor bredt og inkluderer både mennesker med erhvervet hjerneskade, Down Syndrom, autisme og øvrige funktionsnedsættelser, som alle, hver især, bidrager på hver deres måde til den daglige drift.

Café Ingeborg huser ligeledes et mangfoldigt udvalg af 13 forskellige faggrupper, der spænder fra kokke og håndværkere til akademikere, ufaglærte og socialpædagoger. Dette for at sikre og opretholde høj faglighed og kvalitet i løsningen af vores mangeartede opgaver.

Værdiskabelsen – de målbare resultater

Reelle opgaver:

Afsættet for de arbejdsopgaver, der løses af os i Café Ingeborg, er reelle behov, som skaber værdifulde resultater på alle relevante niveauer:

  1. Det arbejde, som udføres af medarbejdere i Café Ingeborg, er reelt meningsfuldt og ikke ’blot’ et tilbud om beskæftigelse
  2. Der løses eksisterende opgaver for den øvrige kommune til gavn for borgerne – reel værdiskabelse
  3. Der skabes positive økonomiske resultater ved at løse opgaver, der ellers skulle have været løst på anden vis – fx af eksterne firmaer
  4. Der er høj trivsel blandt alle medarbejdere, som følge af at kerneopgaven løftes på en meningsfuld måde, hvor den enkelte medarbejder inddrages hele vejen rundt

Skala:

Café Ingeborg har i dag cirka 100 ansatte, hvilket er relativt mange i forhold til størrelsen på Ringsted Kommune, hvor cirka 35.000 indbyggere bor. Væksten i medarbejderantallet fra 8 til 100 siden 2011 skyldes dels, at der skabes gode resultater for Café Ingeborgs 103-medarbejdere, dels at der sker reel værdiskabelse med gode økonomiske resultater, og dels at der tænkes og arbejdes på tværs og ikke i små interne og isolerede initiativer.

Accessoriske model for kommunal virksomhed:

Modsat mange kommuner, hvor der synes at være en mere snæver fortolkning af hvilke opgaver/hvilket salg, der kan være i forlængelse af kommunal fuldmagten, gør Café Ingeborg i højere grad brug af muligheder for salg af følgeproduktion – den accessoriske model for kommunal virksomhed.

Værdigrundlaget:

I Café Ingeborg arbejder vi aktivt ud fra et særligt defineret værdigrundlag (læs mere her) og med en meget værdibaseret ledelsesform. Et tydeligt udtryk for anvendelsen af vores værdigrundlag er, at alle ansat i Café Ingeborg betragtes - og ikke mindst betragter sig selv - som kolleger, uafhængigt af om de er ordinært ansatte eller særlige medarbejdere (særlige medarbejdere = § 103-medarbejdere, mange andre steder kaldet borgere/brugere).

Sam-/medskabelse, gaveøkonomi og tværgående samarbejder:

Gaveøkonomi ligger i Café Ingeborgs DNA – afsættet er, at alle mennesker har ressourcer og ønsket om at stille disse ressourcer til rådighed for andre. Det er en intern drivkraft i Café Ingeborg, som også stilles til rådighed for resten af kommunen, lokale fællesskaber, samt nationalt og internationalt. Det gælder både, når Café Ingeborg faciliteter koblingen af ensomme ældre med netværkssvage børnefamilier i generationscaféer, når der stilles ressourcer til rådighed for madfælleskaber og andre lokale initiativer i landsbyer, samt når medarbejdere fra Café Ingeborg underviser på professionshøjskoler, stiller ressourcer til rådighed for inspirationsbesøg, deltager i EU-projekter, mv.

Aktører

Sammen fortæller vi historierne

Ligger du inde med en god historie?

Kontakt vores konsulent

Find & forstør

Se andre find & forstør historier

Find og forstør: nye og lovende tiltag ved hjælp af spurtevaluering
Det er en god ide at finde og forstørre det, der virker iden offentlige sektor. Så kan andre lære af det og få inspiration til nytænkning. Men vi skal være så sikre som muligt på, at det, vi har fundet, har en positiv effekt.
Børneyoga i Hørsholm Kommunes dagtilbud øger trivslen hos børn og voksne
I Hørsholm Kommune har børneyoga i dagtilbuddene taget sit indtog som en fast aktivitet for børn i alderen 0-6 år. Børneyoga er ikke blot blevet en berigende del af børnenes hverdag, men har også vist sig at have betydelige positive virkninger.
Ny Lægevagt og effektivisering af lægefaglige ressourcer i Region Sjælland
Det nye er, at bilerne er blevet udstyret med laboratorieudstyr, så personalet kan komme ud til de sub-akutte borgere for at undersøge, om borgeren skal indlægges på sygehus, indlægges i eget hjem, kan blive hjemme eller skal på aflastningsplads i kommunen.