Organisation
Hørsholm Kommune
Kontaktperson
Annette Vassing
Kontakt email
anv827@horsholm.dk

Børneyoga i Hørsholm Kommunes dagtilbud øger trivslen hos børn og voksne

Fortællingen er en del af Find & Forstør bevægelsen. Succeshistorier om innovation i den offentlige sektor.

Fortællingen i overskrifter

I Hørsholm Kommune har børneyoga i dagtilbuddene taget sit indtog som en fast aktivitet for børn i alderen 0-6 år. Baggrunden er et forsøg på en tidlig forebyggende indsats i forhold til den mistrivsel, der er en stigende tendens blandt børn og unge. Børneyoga er ikke blot blevet en berigende del af børnenes hverdag, men har også vist sig at have betydelige positive virkninger.

Hvad er nyt?

I dagtilbuddene i Hørsholm Kommune har vi gennem en længere årrække arbejdet med at styrke børns udvikling og trivsel. Fra 2022 og frem til nu er børneyoga blevet en fast aktivitet for de 0 - 6-årige børn i kommunen. De enkelte dagtilbud har haft frie rammer til at implementere børneyoga ud fra de forhold, behov og ønsker, der er i de enkelte huse. Fælles for alle er, at børneyoga tænkes ind i hverdagen på mere eller mindre formel vis. Nogen børn deltager på ugentlige yoga-hold sammen med deres kammerater, mens andre oplever at de voksne medtænker f.eks. åndedræts-, afspændings- eller balanceøvelser ind i de øvrige aktiviteter i løbet af dagen i vuggestuen eller børnehaven.

Flere af dagtilbuddene har faste ugentlige børneyogaseancer. Nogen vælger bestemte aldersgrupper ud til at deltage, andre sammensætter grupper af børn, der tilgodeser børn med særlige behov og nogen tilbyder det bredt ud til alle. Det er både vuggestue- og børnehavebørn, der deltager i børneyoga.

Hvorfor blev indsatsen sat i gang?

Ideen udsprang af en særlig interesse hos nogle medarbejdere og derfra tog indsatsen form.

Vi ser generelt en tendens i samfundet i forhold til mistrivsel blandt børn og unge. Med børneyoga i alle dagtilbud, er det et forsøg på en tidlig forebyggende indsats.

Udover at være tænkt som en forebyggende indsats på længere sigt, ser vi også, at helt små børn i stigende grad reagerer på en travl hverdag, hvor alting foregår i højeste gear og med stigende pres. Børneyogaen er tænkt som en modvægt til dette.

Hvilke forudsætninger er centrale?

Det er helt centralt, at personalet har et aktivt ønske om at være en del af indsatsen. Herunder at de bliver uddannet til at kunne forestå børneyoga-seancerne, samt at implementere tænkningen i husene.

I Hørsholm Kommune er 38 medarbejdere blevet uddannet som børneyogalærere fordelt på vores 11 dagtilbud. Der er indkøbt det nødvendige udstyr i form af måtter, øjenpuder, bøger, billeder mm.  

Foreløbige resultater og sideeffekter

Børneyoga styrker børnene i at få en stærkere forbindelse til deres indre jeg og hvad deres behov er. De bliver styrket i at kunne sige til og fra, og passe på dem selv. Desuden får de lært, hvad der kan hjælpe dem til at finde ro, opmærksomhed og koncentration via yogaens afspændings- og afslapningsøvelser og de får en styrket følelse af forbundethed og fællesskab til den øvrige børnegruppe og de voksne.

Børnene bliver ud over de mere formelle yogaseancer guidet i at finde ro f.eks. før en middagslur, som overgang mellem to aktiviteter eller før frokost. Børnene elsker det og efterspørger det selv i løbet af dagen.

Med børneyogaen har vi mulighed for at lave en ekstra indsats for et barn, der enten er på kant med fællesskabet eller er i mistrivsel.

For personalet har der været flere gode effekter. De har fået mulighed for at fordybe og dygtiggøre sig indenfor et felt, som de har en særlig viden og interesse i. Vi ser, at de glædes over den gavnlige forskel, de kan gøre for det enkelte barn og fællesskabet. Vi ser også, at de selv finder ro og får holdt vigtige pauser i løbet af dagen, enten ved formel eller uformel praksis sammen med børnene, eller når de selv husker, at tage en lille pause med fokus på fordybelse og ro. De giver deres viden og erfaringer videre til den øvrige personalegruppe, og laver for eksempel små yogaøvelser på personalemøder eller pædagogiske dage.

Alt i alt ser vi gode effekter for det enkelte barns trivsel, for fællesskabet og for personalet.

Forældre, børn og medarbejdere udtrykker alle stor glæde for børneyoga.

Aktører

Sammen fortæller vi historierne

Ligger du inde med en god historie?

Kontakt vores konsulent

Find & forstør

Se andre find & forstør historier

Café Ingeborg: Socialøkonomisk værdiskabelse i kommunale rammer
Café Ingeborg har eksisteret siden 2011 og har siden opstart arbejdet for at sikre meningsfuld beskæftigelse for mennesker med særlige behov ved at løse reelle og betydningsfulde opgaver for hele Ringsted Kommune.
Find og forstør: nye og lovende tiltag ved hjælp af spurtevaluering
Det er en god ide at finde og forstørre det, der virker iden offentlige sektor. Så kan andre lære af det og få inspiration til nytænkning. Men vi skal være så sikre som muligt på, at det, vi har fundet, har en positiv effekt.
Ny Lægevagt og effektivisering af lægefaglige ressourcer i Region Sjælland
Det nye er, at bilerne er blevet udstyret med laboratorieudstyr, så personalet kan komme ud til de sub-akutte borgere for at undersøge, om borgeren skal indlægges på sygehus, indlægges i eget hjem, kan blive hjemme eller skal på aflastningsplads i kommunen.