Partnerskabsprojekt med professionshøjskolen VIA, affaldsselskabet Renosyd, Skanderborg Kommune og Smukfest

Unge ændrer affaldsadfærd

Smukfest har fokus på bæredygtighed og ønsker fremadrettet, at bæredygtighed bliver en del af Smuk-DNA. Mange gode initiativer er allerede i gang, men på affalds- og genbrugsområdet er der behov for en øget indsats.

Kunde
Partnerskabsprojekt med professionshøjskolen VIA, affaldsselskabet Renosyd, Skanderborg Kommune og Smukfest
Kundekontakt
Peter Ib Hansen, Organizer, Smukfest
Fokus
Adfærdsændring og kulturforandring

UDFORDRING

Smukfest har fokus på bæredygtighed og ønsker fremadrettet, at bæredygtighed bliver en del af Smuk-DNA. Mange gode initiativer er allerede i gang, men på affalds- og genbrugsområdet er der behov for en øget indsats. Festivalen har en målsætning om, at alle gæster i 2029 rydder op efter sig selv og tager deres campingudstyr med hjem. Udfordringen i dag er at noget affald slet ikke burde være affald, da det kan genbruges. Andet affald, kan genanvendes hvis det blev sorteret korrekt. Der er derfor en adfærdsudfordring i at minimere og sortere affaldet.

LØSNING

Adfærds- og kulturændring af unge og for unge. Indsatsen på campingområdet KærligHeden på Smukfest drevet af unge VIA-studerende. De VIA-studerende udviklede seje koncepter, der kan være med til at skubbe til holdningen fra, at det er cool at svine, til at det er cool at rydde op. I 2022 var indsatsen centreret omkring et lykkehjul, hvor indlevering af en fyldt skraldesæk kunne udløse en præmie. Derudover blev der uddelt klare skraldesække og motiverende snakke rundt i lejrene, der banede vejen for at vise, at anti-dagligdag og ansvarlighed godt kan gå hånd i hånd.

RESULTAT

Festivalens renovationsselskab Marius Pedersen estimerer, at de i 2022 har indsamlet ca. 40 % mindre affald end ved seneste festival i 2019, mens luftfotos af området afslører opryddede områder, der normalvis er dækket med skrald. I selve lykkehjulsboden er der indleveret 753 fyldte affaldssække og skabt masser af god festivalstemning. Både festivalens bæredygtighedskoordinator, de frivillige VIA-studerende og festivalgæster vurderer tiltaget til at være en kæmpe succes. Efter planen videreføres indsatsen i 2023. Efter 40 års festival med samme affaldskultur skal der selvfølgelig arbejdes videre med konceptet, hvor unge motiverer unge. Men de 14 VIA-studerende fik sat i gang i de første forandringsbølger og næste år kan der blive sorteret mere affald og hjemtaget flere telte og campingudstyr.

Et resultat af forløbet er også et velfungerende samarbejde og partnerskab ml. Smukfest, VIA, Renosyd og Skanderborg Kommune, som sammen har løftet et vildt samfundsproblem ved at arbejde sammen på tværs og tænke nyt sammen.

Skal vi ta' en snak?

Kontakt vores konsulent

Cases

Se flere cases

Strategisk udviklingsforløb for 200 ledere på alle niveauer
Frederikssund Kommune har styrket den strategiske ledelseskraft på tværs af organisationen med afsæt i "Sammen om Frederikssund" som fælles udgangspunkt for samarbejdet med borgere, virksomheder og internt i kommunen.
Strategisk ledelsesudvikling i Orkla Danmark
”Sammenhængskraften, ledelseskraften og handlekraften er styrket i Orkla Danmark som resultat af lederudviklingsforløbet på tværs af alle lokationer og ledelsesniveauer."
Center for Diabetes og Hjertesygdomme, Københavns Kommune
Styrket tværgående samarbejde i rehabiliteringen skaber værdi for borgerne gennem større fleksibilitet og differentierede tilbud.