Artiklen er oprindeligt bragt i Børsen Ledelse
Mikkel Ejsing
Partner, Resonans A/S
Jacob Ørting
HR-partner og tidligere afdelingsleder, Novo Nordisk

I møder til halsen – benspænd til bedre mødekultur

I denne artikel får du helt konkrete idéer til, hvordan du kan skabe flere gode møder og styrke mødekulturen i din virksomhed. Artiklen er er skrevet af partner i Resonans Mikkel Ejsing og HR-partner og tidligere afdelingsleder i Novo Nordisk, Jacob Ørting.

Gennem de senere år har Jacob og Mikkel sammen trænet erfarne ledere i Novo Nordisk. Ofte har de med deltagerne diskuteret møde og mødeledelse. Et emne, som nemt leder samtalen hen på historier om dårlige møder, fravær af mødeledelse og usunde mødekulturer.

Møder er nødvendige for at skabe fremdrift og koordinerede handlinger i enhver organisation. Møder kan og bør være værdiskabende, inspirerende, sjove og ikke mindst effektive. Vi kender alle følelsen af at gå ud fra et virkelig godt møde. Det kan være helt berusende. Det kan på alle måder styrke forretningen og sikre den afgørende fremdrift, når et møde går godt. Hvis møderne er gode, får man løst mange af sine opgaver på møderne, og styrker derved også sin personlige effektivitet og trivsel.

Idéerne i artiklen bygger især på nogle markante og modige eksperimenter og benspænd, som Jacob har udført som leder i Novo Nordisk. Eksperimenterne førte til interessante reaktioner, men påvirkede møderne positivt.

Jacob beskriver situationen inden han begyndte at lave benspænd:

”Efter en dag fyldt med den slags møder, kommer man hjem til en fyldt mailboks, og en notesbog med mange gøremål. Det er ikke holdbart i længden, da det resulterede i at jeg arbejdede hver aften for at komme i kontrol. En af de sene aftner, i færd med at acceptere endnu et møde, tog jeg en beslutning om at gøre noget ved det, og begyndte at spænde ben for mig selv og andre”.

Jacob gjorde en række helt konkrete ting, for at udfordre mødekulturen. Ting, som du også nemt kan gå ud og gøre i morgen:

”Som leder kortede jeg konsekvent faste gentagende møder ned i tid og frekvens.

  • Jeg accepterede ikke møder, der ikke havde et formål, en agenda og et klart udbytte (det gjorde mig ikke speciel populær i starten).
  • Jeg kunne finde på at gå ind til et møde og sige ”Kære X. Jeg ved, at du har booket mig til en time, men jeg har desværre kun 30 min. Er der mulighed for at vi kan skubbe de beslutninger jeg er en del af frem? Så kan du og min medarbejder/resten af de inviterede fortsætte mødet uden min deltagelse” (Her skal man passe på, da man naturligvis skal udvise den fornødne respekt overfor den person der har indkaldt til en times møde).
  • Jeg indkaldte KUN til møder, som var skemasat til enten 25 eller 45 min for at give mig selv og andre tid til at reflektere mellem møderne. (Jeg har endnu ikke fundet indstillingen i Outlook der gør det automatisk, så det skal desværre gøres manuelt hver gang)”.

Læs mere

Læs mere om Jacobs benspænd og om, hvad DU kan gøre, for at undgå at stå i møder til halsen i artiklen nedenfor.

Læs artiklen online

Hent artiklen som PDF

Vidensbank

Flere artikler

Vi skriver artikler der kan hjælpe topledelser, bestyrelser, medarbejdere, borgere og erhvervsaktører med at lykkedes bedre - både sammen og hver for sig.

Find og forstør: Nye og lovende tiltag ved hjælp af spurtevaluering
Det er en god ide at finde og forstørre det, der virker iden offentlige sektor. Så kan andre lære af det og få inspiration til nytænkning. Men vi skal være så sikre som muligt på, at det, vi har fundet, har en positiv effekt.
Politikerforum: Christiansborg burde have tillidsrepræsentanter til at sikre ordentlige arbejdsvilkår for politikerne
Der er masser af vilde problemer, som kalder på politisk lederskab, hvor politikere sætter en tydelig retning og anviser gode og kreative løsninger. Men hvordan sikrer vi, at vores folkevalgte politikere brænder igennem uden at brænde ud
Kære medarbejder: Bland dig i strategiarbejdet
Medarbejderne spiller en afgørende og central rolle i strategiarbejdet på arbejdspladsen. Deres aktive deltagelse og engagement er afgørende for at sikre at strategien ikke blot forbliver på ledelsens bord, men bliver et fælles anliggende.
Inspiration

Få seneste nyt om strategirealisering

Vil du gerne følge med i de seneste trends og udviklinger indenfor strategirealisering, så er vores LinkedIn-side det rette sted for dig.

Besøg os på LinkedIn