Artiklen er oprindeligt bragt i DenOffentlige
Anne-Mette Scheibel
Partner, Resonans A/S

Vækst gennem partnerskaber og designmetoder i Blindes Arbejde

Samskabelse som greb til omstilling

I den socialøkonomiske virksomhed Blindes Arbejde er der fokus på at udvikle forretningen og brandet gennem nye partnerskaber med private virksomheder og møbelproducenter som Skagerak og GETAMA. Samtidig udvikles virksomheden og kulturen ’indefra’ med designmetoder som det at opdage kundernes behov og udvikle nye produkter via agile eksperimenter.

En af grundene til, at medarbejderne i Blindes Arbejde er blevet anderkendt af internationale designere, som Lars Vejen og Søren Rose, er, at medarbejderne mestrer et unikt håndværk. Som direktør i Blindes Arbejde Kristin Espedal udtrykker det:

”Vi har arbejdet med at få fokus på værdien af produkterne og dermed blive mere anerkendt for det håndværk, vi laver.”

Nysgerrighed på flere socialøkonomiske virksomheder

Flere og flere offentlige og private aktører er nysgerrige på udviklingen af socialøkonomiske virksomheder. Socialøkonomiske virksomheder, som skal agere på et privat marked, men samtidig kan tage særlige samfundshensyn ift. deres forretningsfokus og ved at ansætte medarbejdere, der er udfordret i form af lav tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan være unge, der i en periode i deres liv har udfordringer eller forskellige borgergrupper med handicaps, som de blinde og svagsynede i Blindes Arbejde.

Afsæt og formål med FLOW

Blindes Arbejde fik sine første erfaringer med samarbejde med brug af design og designtænkning i praksis via H.O.W. – Hands On Woven, som er en taktil værktøjskasse, der gør det muligt som blind væver at være medskaber i design, udvikling og produktion. Et forløb, som er blevet præmieret af Danish Design Award – og som var med til at lægge sporene for det seneste FLOW-projekt, som er støttet af Erhvervsstyrelsen – og som Louise Werge har drevet som projekt- og designleder i tæt samarbejde med direktør Kristin Espedal og partner Anne-Mette Scheibel fra Resonans.

Formålet med FLOW-projektet har været forretningsudvikling. Metoden har været at afprøve, hvordan designledelse kan understøtte nye former for samarbejder udadtil ift. produktudvikling på markedet og indadtil ift. effektivisering af udvikling af produkter og opmærksomhed på design, materialer og bæredygtighed. I projektet er udviklet en designprofil og et Code of Conduct. Det skal give en sammenhæng i udviklingen og markedsføringen af produkterne og sikre et øget fokus på bæredygtige materialer og produktion, det gode håndværk, samt den sociale værdi: beskæftigelse for blinde og svagsynede. For kunderne skal en sammenhæng mellem design, håndværk, miljømæssig og social bæredygtighed være det, der giver den øgede værdi.

Tilgangen i udviklingsprojektet har været samskabende og afsøgende for at understøtte, at Blindes Arbejde kan komme til at designe og producere nye børsteprodukter med en højere ilagt værdi. Den øgede værdi kommer af en ny leverandørkæde med fokus på bæredygtighed, inddragelse af designkapaciteter udefra til formgivningen og medarbejdernes fokus på samarbejde og det at eksperimentere. Arbejdet med at udvikle nye designprodukter giver samtidig medarbejderne et større jobindhold og øgede kompetencer.

Resultater af FLOW

Konkrete resultater af FLOW er flere børsteprodukter udviklet i projektet. HAIRY, et funktionelt smykke designet af Lars Vejen var med på den flotte prisbelønnede udstilling hos Galleri A. Petersen. Og i skrivende stund er markedsføringen i gang af nye designprodukter fra børsteområdet i Blindes Arbejde i form af to smukke kostesæt designet af Søren Rose Studio.

Endelig har FLOW-projektet bidraget til at skærpe Blindes Arbejdes forretningsmodel og forretningsudvikling bl.a. gennem optimering af produktionsmodel og designprofil samt kobling til FN’s Verdensmål og kommunikation af virksomhedens tredobbelte bundlinje vedr. socialt, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.

Forandringsprocessen er naturligvis fortsat i gang i Blindes Arbejde – og noget af det, der har understøttet forandringerne i praksis har været et tæt samarbejde med projekt- og designleder Louise Werge. Som Louise udtrykker det:

”Jeg har haft en oplevelse af, at der har været en meget stor og udbredt nysgerrighed og vilje til at gå med i processen og byde ind. Medarbejderne har været åbne overfor, at udviklingsprocesser og nye samarbejder kræver, at vi bevæger os ud i noget, vi ikke kender eller kan garantere udfaldet på. Det at turde er en af de vigtigste styrker til at skabe og understøtte fremtidige og til tider svære forandringsprocesser og udviklingsprojekter.”

Som direktør Kristin Espedal udtaler:

”Formålet med FLOW har været at udvikle nye produkter, som kan omsættes bedre på markedet, øge den faglige stolthed – og også skabe en større vækst med en ordentlig markedsværdi. Vi har været optaget af designe produkter med fokus på hele leverandørkæden, for at få tydelighed og gennemsigtighed i, at værdierne om kvalitet og bæredygtighed holder. Et samarbejde med DTU studerende satte spot på vores produkters livscyklus og C02 aftryk. Det er klart noget, vi vil arbejde videre med. Et nyt produkt har vi valgt skal være lokalt dansk produceret fra træ, metal og selvfølgelig vores børstenbinding.”

De næste skridt

Blindes Arbejde fortsætter den strategiske udvikling af virksomheden med det lange træk i udvikling af kultur og kompetencer, samt gennem et nyt spændende samarbejde med Den Sociale Kapitalfond. Samarbejdet skal bruges som investering i produktionsudstyr, optimering af salgskanaler og markedsføring, samt fortsat styrkelse af medarbejderne for at kunne få endnu flere med synshandicap i arbejde.

Invitation til samarbejde

Generelt er Blindes Arbejde en virksomhed, som er meget optaget af eksterne samarbejder. Udover at fortsætte samarbejdet med designere og virksomheder omkring børster, der kan rense møbler eller med Skagerak omkring produktion af Skageraks Vent Stool, ønsker direktør Kristin Espedal sig bedre strategiske samarbejdsrelationer med kommuner og andre offentlige aktører:

”Vi har brug for, at få kommunerne til at se de kompetenceudviklingsbehov, som den ufaglærte medarbejdergruppe har. Og investere i, at en person kan lære noget – til en person kan producere et produkt. Vi vil gerne samarbejde endnu mere med kommunerne om læringsdelen, så vi deler økonomien omkring det. Fx har vi gode erfaringer fra Aarhus Kommune, der har dækket udgifterne til oplæring, når der er startet en medarbejder op på fleksjob ordningen. Vi har brug for at få fokus på den samfundsmæssige værdiskabelse, som vi som socialøkonomisk virksomhed bidrager til, hvilket vi dog ikke kan understøtte alene gennem markedets kraft – men gennem samarbejder og partnerskaber med både kommuner og erhvervsliv.”

Læs artiklen på DenOffentlige.dk

Historik om Blindes Arbejde (BA)

BA blev stiftet i 1929 og kan således fejre 90 års Jubilæum i 2019.


Produkt eksempler: Børster, koste, kurve og vævede tekstiler produceres hos Blindes Arbejde. Særligt kendt er opvaskebørsterne og andre børster til brug i køkkenet og badet. Der er tekstiler som viskestykker og lækre puder, der har vundet Danish Design Award. Blandt kurvene er det brødkurve og havekurve. Flette teknikkerne fra kurvefaget bruges også til omflet af klassiske designstole, som Y-stolene, folkestolen og kirkestolen.

Link til hjemmeside og butikker: www.blindesarbejde.dk

Vidensbank

Flere artikler

Vi skriver artikler der kan hjælpe topledelser, bestyrelser, medarbejdere, borgere og erhvervsaktører med at lykkedes bedre - både sammen og hver for sig.

Find og forstør: Nye og lovende tiltag ved hjælp af spurtevaluering
Det er en god ide at finde og forstørre det, der virker iden offentlige sektor. Så kan andre lære af det og få inspiration til nytænkning. Men vi skal være så sikre som muligt på, at det, vi har fundet, har en positiv effekt.
Politikerforum: Christiansborg burde have tillidsrepræsentanter til at sikre ordentlige arbejdsvilkår for politikerne
Der er masser af vilde problemer, som kalder på politisk lederskab, hvor politikere sætter en tydelig retning og anviser gode og kreative løsninger. Men hvordan sikrer vi, at vores folkevalgte politikere brænder igennem uden at brænde ud
Kære medarbejder: Bland dig i strategiarbejdet
Medarbejderne spiller en afgørende og central rolle i strategiarbejdet på arbejdspladsen. Deres aktive deltagelse og engagement er afgørende for at sikre at strategien ikke blot forbliver på ledelsens bord, men bliver et fælles anliggende.
Inspiration

Få seneste nyt om strategirealisering

Vil du gerne følge med i de seneste trends og udviklinger indenfor strategirealisering, så er vores LinkedIn-side det rette sted for dig.

Besøg os på LinkedIn